Tuesday, December 09, 2008

Utusan Raja Sehari...

Dengan segala hormatnya.... rakan-rakan dan kenalan yang belum lagi menerima kad undangan saya... saya dan keluarga mempersilakan untuk memeriahkan majlis walimah saya seperti berikut:

Terima kasih...

Tuesday, December 02, 2008

Apabila berakhirnya satu kisah kehidupan

Sha - driving ke Bagan Lalang last Chinese New Year


Malam 1 disember - rasa resah dan ingatan yang sangat kuat pada seorang teman. Saya terjaga setiap jam walaupun saya memerlukan tidur yang lena untuk memandu sejauh 160km keesokan harinya dari KL ke Melaka. Jam 6 pagi saya gagahkan diri walaupun masih terlalu letih mengingatkan sebelum jam 10 saya mesti selamat tiba di pejabat. Lagipun saya belum begitu bersedia untuk ke kelas.. database yang saya akan ajar perlu saya finalize sebelum tutorial bermula jam 10.

Selesai solat subuh.. saya termenung seketika. Teringatkan teman yang sedang terlantar. Saya sedekahkan Al-Fatihah mohon agar dia sembuh. Saya juga berdoa ayahanda saya juga akan sembuh dari sakitnya menjelang hari perkahwinan saya. Sebaik sahaja saya melipat telekung dan sejadah... sms masuk.
" Salam semua... sha dah takde"


Sha - zkea - Kak Erda at Bagan Lalang


Kolam mata saya pecah. Saya duduk, sedekahkan Al-Fatihah dan mencari ayat yang sesuai untuk membalas mesej tersebut. Tiada apa yang mampu saya katakan pada waktu itu. Hanya rasa kehilangan yang sangat-sangat dalam. Saya serba salah. Samada untuk menziarahi jenazah atau terus balik Melaka. Kerana tugas dan kekangan masa, memandangkan saya perlu menghabiskan silibus sebelum saya mula bercuti.. saya putuskan untuk terus ke Melaka. Saya rasa saya pentingkan diri ketika itu... tapi saya betul-betul di persimpangan. Antara tanggungjawab dan persahabatan. Maafkan saya sha...



Kita semua ada gambar macam ni kan?

Allayarhamah Shajaratuldur Shuhaimi - perkenalan kami tidak begitu lama. Dia senior 1 batch saya di kelas master. Yang juga batch pada housemate saya Ija. Basically saya dan Ija adalah jambatan yang menjadikan kedua-dua batch jadi rapat. Mengenali Sha.. seorang yang saya boleh kategorikan sebagai Powerful-Peaceful (bukan mudah nak cari seorang yang ada kombinasi personaliti begini). Powerful - born leader, strong, hardworking, objective oriented etc. Peaceful - soft, nice to talked to, tenang, lemah-lembut.. Kalau saya kekalutan dan ingin mencari seseorang yang boleh menenangkan saya, sha orangnya. Kalau saya perlukan semangat, dialah orangnya. Tapi ini pandangan saya semata-mata. Yang sebenarnya saya memang tidak betul-betul mengenali dan tahu latar belakangnya. Mungkin ada sebab mengapa dia perlu merahsiakan penyakit dan penderitaan yang ditanggung.




Ija, Sha, Zkea and Ilyas at Satay Kajang

Saya dan ija pernah juga meneka dan menduga-duga. Secara fizikal, kami memang dapat merasakan sha menghidapi satu penyakit. Matanya yang kuning dan tubuhnya yang sangat kecil adalah satu petanda. Tapi tidak seorang pun antara kami berani bertanya. Saya dan ija memang biasanya begitu. Kami tidak akan bertanya hal-hal peribadi seseorang sehinggalah mereka membuka mulut. Tapi saya juga agak kesal dengan tindakan saya yang tidak mahu bertanya. Dan seingat saya, sha akan sedaya upaya berlagak ceria dan sihat samada di depan kami semua ataupun melalui sms dan perbualan kami melalui yahoo messenger. Hingga kerisauan kami akan hilang selepas berbual dengannya.

Dan semalam.. perjalanan dan lembaran kehidupannya telahpun ditentukan oleh Rabbul-Jalil.. Saya bersyukur tuhan membawa langkah kaki saya ke Kuala Lumpur untuk menziarahinya. Walaupun percubaan kali pertama ke HUKM pada Jumaat lalu gagal kerana saya tersesat, saya sempat meluangkan masa menziarahi arwah pada hari ahad. Sehari sebelum arwah menghembuskan nafas yang terakhir walaupun saya tidak pasti dia sedar atau tidak kehadiran saya ketika itu. Thanks ija sebab memaklumkan keadaan sha kepada saya dari semasa ke semasa. Yang menyedihkan .. arwah merancang untuk hadir kenduri perkahwinan saya dan saya masih teringat dia menyebut untuk merasa makan seafood di Tanjung Piai, Pontian. Saya juga telah merancang sekiranya arwah hadir majlis saya, saya akan paksa ija bawa arwah ke Tg. Piai. Namun hasrat ini tidak kesampaian.

Apapun, semangat arwah sangat saya kagumi. Dalam kesakitan ... arwah tetap bekerja keras.. Saya tahu betapa bersungguh-sungguhnya arwah bekerja walaupun saya rasa dia sendiri tahu masa yang ada untuknya tidak lama. Dari aspek amal ibadat... saya rasa saya dan ija banyak belajar dari arwah terutamanya ibadah pada bulan ramadhan. Arwah jarang merungut.. jarang emosi macam kami.. bahkan dialah yang selalu menenangkan kalau kami emosi. Saya juga tahu.. orang yang paling tersa dengan kehilangan ini ialah ija.. kerana ija yang paling rapat dengan arwah. Daripada koleksi gambar-gambar arwah yang ada dalam simpanan saya... saya boleh nampak betapa rapatnya ija dengan arwah. Be strong ija, as I mentioned yesterday... semangat arwah kita perlu teruskan....



Sudah tentu kami akan terus rindukannya.. tiada lagi Shagurly terpapar di Yahoo Messenger dan skrin komputer saya. Yang ada hanya lembaran kenangan dan ingatan buat seorang teman dan sahabat...

Tuesday, November 04, 2008

The 'unsankarable' Mr. and Miss Campro

The Campros.. Sori boss, tumpang parking sat.
This is the true story of Mr. and Miss Campro. Both of them surprised their ex-office mates with thier engagement announcement last Friday. Based on their masterplan, the announcement is supposed to be happened on the convo day end of this month. But last friday we coincidencely passsed through the college where we met and build up our secret relationship. We suddenly decided to make that announcement.

As expected... it was a very big surprised. We were asked with almost the same questions and received same comments from everybody:

1. Bila korang start bercinta ni?

2. Camner kitaorang tak tau ni?

3. Pandainya berlakonn...

4. Dah agak dah...

and many more....

Let me summarised the flow of our relationship:

1. Bila kenal? - hehe... in 2003, Mr. SK introduce Miss Campro to Mr. Campro as new lecturer. Masa tu Mr. Campro baru grad dari IIC. Miss Campro and Mr. Campro never talked to each other since then until Mr. Campro attended the 1st Mc. Lead in Ulu Yam. At that time Mr. Campro addressed Ms. Campro as his ex-lecturer. Miss Campro kata "bila masa pulak aku pernah jd. lecturer dia". Mr. Campro yarrrrr.... jer kat student leader masa tu.

2. Bila start talking to each other? - Mr. Campro was appointed as Stadd Asst. manager, Miss Campro manager of Graduate Affairs. One day Miss Campro terserempak dgn Mr. Campro. Miss Campro dengan seriusnya "Hiswadi... nanti tolong saya buat reunioun Alumni ya?" Mr. Campro kata dalam hati... " kereknya perempuan ni.. muka tak senyum pun". tapi Mr. Campro kata "tak ada masalah". Miss Campro pun pasang angan-angan nak buat alumni IIC gathering. (Tak jadi pun sampai sekarang..)

3. Bila mula close to each other? - Basically IIC program la.
  • Mula-mula bulan Ramadhan... iftar debate club. Mr. campro sibuk sangat amik gambar. Ada pulak gambar Miss Campro makan tembikai. Mr. Campro jadi imam solat terawikh. Miss Campro terfikir.. hmm..."boleh tahan mamat ni.. leh jadi imam solat". General comment. No personal interest.
  • The next day.. Abg. Munif ajak iftar ngan MARA officer. Miss Campro tak tau pun Mr. Campro ada sama. Tapi masa tu Mr. Campro sibuk dok ngorat awek MARA yang ada tahi lalat kat dagu sama ngan dia. Miss Campro layan makan je la....
  • The following day... both Miss and mr. campro were lonely. Housemates semua dah balik kampung. Miss Campro busy dgn thesis. Mr. campro ajak buka posa sama. So, buka posa kat ADABI. Masing-masing tanya... apa ciri-ciri pasangan masing2? Mr. campro kata.. dia nak cari yang pandai... boleh cakap pasal politik, ekonomi, boleh berdiskusi isu semasa... Miss Campro cakap kat Mr. campro... "hmm.. tak kahwinla awak...mana nak cari pompuan camtu?" Jawapan Miss Campro pulak very simple... "saya nak orang yang sayang saya jer..." Mr. campro kata... "aii.. senangnya".
  • Cuti raya.. masing-masing buat hal sendiri. Balik semula IIC, miss Campro sangat busy dgn final exam and thesis presentation. Tapi ada program Fadhilah Kamsah. Ruzana director rasanya, dia minta tolong Miss Campro. So, Miss Campro buat short meeting dengan committee termasuklah Mr. Campro. Miss Campro gunakan kuasa yang ada untuk delegate kerja... Mr. Campro panggil Miss Campro Lady Boss. Macam Ning Baizura pulak rasanya.
  • Ada satu lagi peristiwa... Miss Campro gi presentation thesis kat johor. Balik dr Johor, tayar keta meletup kat highway. Miss Campro takde choice, call Mr. campro mintak tolong. Dia bg contact no kawan dia kat melaka. So, Ms. Campro tukar tayar betul2 dpn MMU/rumah Ms. campro skrg.
  • Lepas tu ada pulak program Kelab debat. Mula-mula Liga Debat IIC ngan program hari raya dengan anak yatim di setapak. Miss Campro banyak berkomunikasi dengan Mr. Campro masa ni... Lepas program anak yatim, the next day ada intake. Miss Campro kena duty pulak. Lepas duty Miss Campro nak gi giant, cuci kereta dan shopping barang dapur... Mr. Campro offer diri nak ikut. Hehe... first time miss Campro shopping barang dapur dgn lelaki. Masa tu Miss Campro saja nak suruh Mr. Campro tolak troli. sah-sah dia tak mau... so, miss Campro pesan kat dia. "Kahwin nanti... kena tolak troli tau bila isteri shopping". Mr. Campro sengih-sengih jer. Terjumpa pulak dengan kawan Mr. Campro... Raihan. Raihan tanya... "akak ni girlfriend abg Wadi ke?" "alamak.. ni sudah salah faham". Sebelum balik... Raihan cakap kat Miss Campro "Akak couple la ngan abg. Wadi.. dia baik tau..." Miss Campro rasa macam nak gelak guling-guling. Apahal pulak la budak Raihan ni... lepas ni.. Miss Campro tak mau dah keluar ngan mana-mana lelaki gi shopping barang dapur. Bahaya ooo....
  • Kat giant tu.. berlaku satu peristiwa.. tapi Miss Campro taknak cerita. Tapi disbbkan peristiwa tu Miss dan Mr. Campro selalu communicate... we were sharing the same stories. Ia membawa kepada satu rutin.... lunch dan dinner bersama... spent our weekends together. So.... dari situlah bermulanya......

Miss campro risau sebenarnya bila kami selalu keluar sama... karang sangkut kang, susah pulak. Ada pulak yang merana. Tapi kalau dah jodoh... Bila Mr. Campro senyap.. Ms. Campro contact dia. Bila Ms. campro senyap.. Mr. Campro pulak contact balik. Mr. Campro teman Ms. Campro buat presentation kat rumah lecturer... Mr. Campro hantar Miss Campro gi klinik... kantoi ngan boss lak tu (utk Kak Akma... hari jumpa kat klinik tu memang kantoi besar...nasib baik leh cover). Macam-macam la kami buat sama-sama. Gi lombong la... (itu memory paling horror untuk dingat). Lawat student sakit la... election.. ISO audit.. yang paling haru bila Kak Su sibuk nak jodohkan Miss Campro ngan sorang ustaz tu... huhu... sian Mr. Campro ku.

So, untuk kawan-kawan... janganla ada yang kecik hati.. Ada sebab kenapa kami berahsia. Thanks for Ija, Kak Atie, Ain and En. Karim yang simpan rahsia. Utk. kak Akma and Gee... sorila bebanyak, rasa banyak betul kelentong kak Akma ngan Gee. Sampai serba salah dibuatnya. Untuk Kak Su, kak Su bagila ustaz tu kat sesapa yer... restuilah kami... untuk Fazil, hehe.. sian hang Fazil, penat hang meyakinkan orang yang kami ni couple. untuk adik-adik kelab debat uia.. korang je yang tau kan... untuk student IIC... korang memang pandai meneka dan menggossip, tapi kami lagi pandai la.. pandai mengelak.

Korang ingat senang ke... nak rahsia2 ni? banyak kali tau.. kami kena lari masa dating sbb nampak staff/student IIC. Banyak kali juga Miss Campro bengang sebab selalu je 'line tak clear'.

hehe.... Jemputla datang kenduri yer...

Friday, October 24, 2008

Goodbye Syawal...

After a few years celebrating syawal with lots of assignments and bringing back books and laptop.. this year is supposed to be the most peaceful-mind syawal that I ever had. I promised to myself not to bring any work from office and any books to be read. And I did!
Being an eldest in the family... don't ever think that you will have time to enjoy yourself. It is your responsibility to help your parents and family and to do whatever you can to reduce their burden. I end up realizing that I will no longer having an opportunity to celebrate hari raya like other people. Most of my time, I was in the kitchen.. serving the guests and family!
However, this syawal gives me one sweet memory. Something that I have waited for years... something that I pray everyday... something that will change my life. Adios.

Wednesday, September 24, 2008

Eid Mubarak!


Wish everyone Salam Idulfitri, Maaf Zahir Batin...
Eid Mubarak!
* I'll be on leave starting tomorrow - 25th Sept till 5th October.

Friday, September 19, 2008

Hati yang keluh-kesah

Entah kenapa hati tiba-tiba keluh kesah. Semakin berdebar. Macam-macam yang nak dikejar. Hairan pun ada. Workload taklah banyak sangat.. Tapi tak banyak benda mampu dibuat seharian. Banyak buang masa kot. PHD proposal masih tak nampak bayang. Semester dah habis.... lepas ni cuti raya, exam, marking and prepare for the next semester lecture. Dapat subject baru pula tu. Next semester workload dah confirm lebih banyak dari this semester. Aku semakin risau..
Risau kalau-kalau by end of year PHD aku tak terbuat. Risau macam-macam perkara akan berlaku selepas raya ni. Risau aku akan kelam-kelibut mengurus masa dan keluarga. Semenjak di Melaka, hampir setiap minggu aku pulang ke Johor. Dan aku dapati memang aku satu-satunya yang diharapkan untuk membantu mengurus keluarga. Lepas ni macam mana? Kalau lepas ni aku ada komitmen lain.. siapa pula? Kalau lepas ni aku start study, buat research, siapa nak jenguk-jenguk mak-ayah kat kampung macam aku buat sekarang? Memang adik-beradik ramai...tapi semuanya jauh-jauh belaka. Yang ada seorang saja di kampung boleh consider masih kecil lagi budak tu.
Risaunya aku...
Yang tambah merisaukan aku.. bila aku dipanggil oleh Dean dan dua hari selepas tu aku terima email ni:
"Salamz Ms. Siti Zakiah, Congratulation! Attached, please find your appointment letter as a faculty's webmaster. Thanks and regards. Abdullah. "
Aku jd faculty webmaster? web programming la yang aku paling lembab sekali. Dulu masa buat asmt, aku upah je anak murid ke.. azhar ke.. buat asmt aku. Memang kantoi.. aku tak ada choice.. dgn degree and master in IT, orang takkan faham bila aku kata aku tak reti buat web ni.
Lepas appointment letter dapat pulak email susulan..
" noted with thanks.pls make our web FBL the best .jeong c.p. "
Menggigil lutut aku... Dr. Dean kata.. aku kena maintain je apa yang ada.. upload announcement or new info (which is aku tak tau lagi nak buat macamana). Tapi orang letak harapan tinggi la pulak. Padan la muka aku.. ari tu masa start buka webpage faculty aku rasa mmg dal jer FBL nyer web. Sekarang.. haa. buat sendiri. Hai... mana aku nak baca jurnal, mana nak prepare kelas, mana plak nak buat web. Kalau buat web ni benda yang aku tau.. tak apala. Ni nak kena belajar from the scratch ni.. Rasa nak jerit jer... "Azhar! Roby! tolonglah akak ni weh...." Webmaster IIC tuh. Aku rasa aku lebih pandai buat ISO documentation dr buat web. Memang sah-sah la.. Pelik bukan? degree ngan master IT tp bab-bab management plak lagi terer. Bab-bab IT semua fail. Maybe pendedahan kerja aku lbh pd mgt bukan IT dari grad sampaila ke MMU. Kat sini pun masuk Faculty Biz and Law.
Lagila kelakar...
Aku rasa kepala aku memang dah weng dah. Macam-macam fikir. Nak buat macam-macam.. tapi kekuatan takdak. Where to start? Bagi nasihat kat student bukan main pandai lagi.. diri sendiri tak terurus.
Ya Allah.. berilah aku kekuatan mengharungi jalan yang aku pilih ni...

Friday, September 05, 2008

I feel upset...

When I started my career here.. some people said that I have to help Malay students bcoz they have been treated unfairly by most of the racist chinese lecturers. It come accross to my mind that Chinese normally are very good and hardworking. Being an educator, I believe in being fair to everybody. Give and educate them full heartedly as what I had done before. Of course, the environment has change.. I'm now in the middle of Chinese community (90% chinese 10% Malays). In few of my classes I have 100% chinese students. And I started found that I'll be very lucky if I can understand their language. At the beginning, with problems that I faced with a chinese lecturer here.. I set my mind to help my own people.
When I started my class last few months, my perception towards chinese changed but for the malays.. it remains. Not all chinese students are hardworking, not everybody in the class are participative and not everybody comes from good family background. Some of them are just below average (based on my observation in class and their performance). However.. Malays are remain the same. Those who always absent are malays, those who have a lot of excuses are malays and those who are missing in action are also malays. A few of them came to me at week 10 just to say.. "Miss, my attendance very poor in your class. I probably being barred from final exam. Could you please help me?" Oh my goodness, if I think as Malay I should help Malays, that would not be the way. And my typical answer was " I want to help you, but if you don't want to help yourself, how could I? " Please don't absent any of my classes after this, otherwise I have to perform my responsibility as lecturer" Am I wrong to be very strict even to my own people?
Yesterday we started the class presentation for the semester. I never had any experience like this before. Too many groups volunteer themselves to be the first presenter. In 1 hour class where I expect max only 3 groups can present their reports.. 4 groups volunteered. and all of them are chinese... This morning, the class was supposed to start at 9am. I reached the class at 8.55am, 1 group already inside the room and offer themselves as the first presenter. I asked them to set their slides and surprisingly they said they came very early just to set up everything and test their slides.
Do you know what happened after the presentation? they came to me asked my feedback and comments or anything that I can suggest to ensure that they score the assignment. Those who have not presented came and asked which part of the previous presentations that they should or should not follow? Oh.. I forget to mention that there were a few groups submitted the report 2 WEEKS.. I repeat 2 WEEKS before the deadline. The reason is.. they want to focus on their mid-term and other assignments. And again, non of them are malays.
I'm not writing to tell everyone that now I'm being double standard to my own people or condemning my own people. But I want all my students who read this (IIC, OUM, MMC - majority are malays) to start thinking how these people who are not given any priviledge as Bumiputra in this country are hardly trying to change their life. In this chinese-dominated university where my own people are considered as minority, I can see that they are still sleeping. They don't feel that they have to compete and stay in complacent zone... It makes me upset and so far I think I failed to drive them on the right track.
Don't you think that one day they are the one who grab all the opportunities and you are still at the same stage, same standard of living. To my dear students... please change.

Tuesday, August 19, 2008

‘CHATTING’ UNTUK KAUNSELING

Oleh: Siti Zakiah Bt. Melatu Samsi
Disiarkan di Dewan Masyarakat, Ogos 2008. (versi asal)
Alam siber adalah tarikan dunia masakini. Banyak perkara dan urusan seharian telah diterjemahkan di dalam dunia digital yang lebih mudah, murah dan pantas. Aktiviti ‘chatting’ atau berbual di atas talian misalnya merupakan salah satu aktiviti yang digemari ramai. Tidak kira apa golongan dan peringkat umur sekalipun, ‘chatting’ merupakan salah satu aplikasi internet yang digunakan secara meluas. Kalau dahulu, ‘chatting’ dikaitkan semata-mata untuk mereka yang berbual di atas talian untuk tujuan mencari teman baru ataupun sekadar suka-suka mengisi masa terluang, kini ‘chatting’ boleh dipraktiskan dalam dunia korporat mahupun professional. Sebagai contoh, ada syarikat-syarikat korporat membangunkan laman web syarikat masing-masing dengan aplikasi tambahan berbentuk ‘chat room’ sebagai mekanisme untuk pekerja syarikat tersebut berkomunikasi antara satu sama lain semasa bekerja dengan kos yang lebih murah, mudah dan berkesan berbanding penggunaan alat-alat telekomunikasi lain seperti telefon dan mesin faksimili. Ada juga institusi pendidikan yang menyediakan ‘chat room’ untuk pelajar mereka berkomunikasi dengan pensyarah di atas talian untuk melakukan perbincangan dan sebagainya.

Dalam bidang kaunseling, kaunseling atas talian atau lebih mudah disebut sebagai kaunseling siber ataupun dikenali juga sebagai e-kaunseling telah mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Stigma dan kerisauan masyarakat di negara ini terhadap perkhidmatan kaunseling sebenarnya telah membataskan pengamal kaunseling untuk menyalurkan khidmat mereka kepada yang memerlukan. Antara kebimbangan masyarakat sekiranya bertemu kaunselor adalah seperti dikaitkan menghidap penyakit mental, rahsia diri akan diketahui oleh orang ramai dan bimbang akan menjejaskan hubungan sosial dengan keluarga dan masyarakat kerana tanggapan-tanggapan negatif mereka. Secara umumnya, wujud ketidakpercayaan terhadap perkhidmatan kaunseling atau masyarakat masih tidak yakin kaunselor adalah individu terbaik untuk mereka berkongsi masalah dan mencari penyelesaian terbaik tentang isu-isu kehidupan yang membelenggu mereka. Kesannya, mereka akan mencari saluran lain untuk mereka berkongsi, bercerita dan meluahkan masalah mereka dengan orang lain seperti kenalan-kenalan mereka di ‘chat room’. Masalahnya, hubungan yang dibina melalui ‘chat room’ dan perkongsian masalah mereka dengan individu-individu yang tidak dikenali dan tidak dapat dipastikan tahap profesionalisme mereka dibimbangi akan membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Individu-individu yang bermasalah dan terumbang-ambing terutamanya remaja yang masih belum matang untuk menilai baik-buruk sesuatu perkara mungkin akan terpengaruh dengan nasihat-nasihat yang tidak sepatutnya daripada kenalan baru yang ‘mendengar’ masalah mereka.

Menyedari perlunya kaunseling bergerak seiring dengan pilihan masyarakat, Kaunseling Siber diperkenalkan. Menggunakan mekanisme yang sama seperti aplikasi ’chatting’, beberapa institusi mengorak langkah menyediakan ruang kepada yang memerlukan untuk mendapatkan khidmat kaunseling di atas talian. Klien atau individu yang ingin mendapatkan khidmat kaunseling boleh berkomunikasi dengan kaunselor terlatih secara maya dan melalui sesi kaunseling tanpa bersemuka. Bagi sesetengah klien, perkhidmatan ini membuatkan mereka lebih terbuka bercerita masalah mereka tanpa melihat wajah kaunselor yang tidak mereka kenali dan merasa lebih selamat sekiranya identiti mereka disembunyikan. Selain itu, kaunseling siber ini memberi ruang kepada klien yang mempunyai masa terhad untuk membuat temujanji dengan kaunselor mendapatkan khidmat kaunseling dari rumah atau pejabat pada waktu yang selesa bagi mereka.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan dalam pelaksanaan kaunseling siber ini. Di dalam kaunseling, sesi kaunseling lebih efektif sekiranya kedua-dua pihak iaitu kaunselor dan klien dapat bersemuka. Ini kerana, kaunselor dapat melihat sendiri bahasa tubuh, hubungan mata dan pergerakan badan klien yang membolehkan kaunselor lebih memahami atau empati dengan apa yang diceritakan oleh klien kepada mereka. Ia juga membolehkan kaunselor membuat penilaian terhadap klien dengan lebih dalam bagi mencari punca sebenar masalah dan jalan penyelesaian terbaik. Dalam ilmu psikologi, bahasa tubuh, hubungan mata dan pergerakan badan klien boleh ditafsirkan oleh kaunselor sebagai maklumat tambahan yang boleh membantu kaunselor membuat penilaian terhadap klien. Sebagai contoh, kaunselor dapat mengesan tahap kebimbangan klien melalui pergerakan badan, mengesan masalah ketidakyakinan klien melalui pergerakan mata dan sebagainya. Maklumat-maklumat sebegini membantu kaunselor dalam melaksanakan tugasnya dengan lebih berkesan.

Oleh yang demikian, kaunseling siber yang disediakan oleh organisasi-organisasi tertentu biasanya bertujuan untuk memberi ruang klien-klien baru untuk mendapatkan sesi kaunseling. Biasanya, kaunselor yang melayani klien di atas talian akan berusaha untuk meyakinkan klien agar bersemuka untuk menjalani sesi kaunseling. Bagi sesetengah klien, sesi kaunseling di alam siber hanyalah permulaan bagi mereka untuk membina hubungan dengan kaunselor. Setelah mereka yakin dan percaya bahawa kaunselor mampu membantu mereka dan boleh dipercayai untuk mereka berkongsi masalah, mereka tidak akan ragu-ragu untuk mendedahkan diri mereka yang sebenar. Sebagaimana yang berlaku di dalam ’chat room’ yang membawa kepada ’blind date’, begitulah situasi yang berlaku di dalam kaunseling siber. Jika ramai yang memulakan perkenalan di ’chat room’ boleh berakhir di jinjang pelamin, perkenalan klien dan kaunselor di alam siber juga boleh membawa kepada hubungan positif antara kedua-dua pihak yang objektifnya untuk membantu kepada penyelesaian masalah.

Antara organisasi di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan kaunseling siber ini ialah Jabatan Kaunseling Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Di UIAM, pelajar-pelajar yang ingin berkongsi masalah boleh memilih untuk bersemuka dengan kaunselor atau berbual dengan kaunselor melalui e-kaunseling (kaunseling siber) atau menggunakan perkhidmatan tele-kaunseling. Begitu juga dengan DBKL yang menyediakan perkhidmatan kaunseling percuma kepada masyarakat 24 jam. Pilihan yang disediakan oleh pengamal-pengamal kaunseling ini memberi ruang kepada khalayak untuk mempergunakan perkhidmatan mereka sebaiknya demi kualiti hidup yang lebih baik.

Statistik dan laporan tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan bahawa jumlah pesakit mental di Malaysia meningkat saban tahun. Kajian Kesihatan dan Morbiliti Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia 1996 melaporkan sebanyak 10.7 peratus rakyat Malaysia mengalami kesihatan mental. Pada tahun 2004 pula, Kajian Beban terhadap Pelbagai Penyakit mendapati penyakit mental merupakan penyakit yang kedua tertinggi di negara ini selepas penyakit jantung. Statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia pula melaporkan, seorang daripada setiap 5 orang akan mengalami penyakit mental dalam hayat mereka. Desakan hidup, modernisasi dan keperluan yang semakin meningkat menjadi punca kepada ketegangan fikiran masyarakat. Peningkatan masalah mental di negara ini memberikan petanda bahawa perkhidmatan kaunseling adalah perkhidmatan yang amat penting bagi memastikan kualiti hidup masyarakat sentiasa berada di paras yang baik. Justeru, penambahbaikan dalam perkhidmatan kaunseling adalah sesuatu yang diperlukan ketika ini. Inisiatif organisasi dan institusi yang menawarkan khidmat kaunseling melalui pelbagai kaedah kepada khalayak ataupun kelompok organisasinya adalah usaha yang harus dipuji. Namun, yang paling utama ialah promosi dan program galakan kepada masyarakat untuk mendapatkan khidmat kaunseling harus dipergiatkan bagi memadam segala stigma yang telah lama berakar di kalangan mereka. Secanggih manapun teknologi yang digunakan untuk menyalurkan perkhidmatan kita miliki, jika ianya tidak mendapat sambutan, pastinya tidak akan mampu mencapai objektif yang disasarkan.

Wednesday, August 13, 2008

Masih mencari...

Masih mencari
Hala sendiri...

Masih menanti
Petunjuk ilahi...

Masih mengharap
Idea digarap...

Memikir-mikir.. melakar-lakar
Mencoret-coret.. mencurah-curah
Mencatat-catat.. menulis-nulis...
Kanvas memutih kian bercorak.

Memanjat doa
Padamu tuhan...
Hadirlah ilham
Di sudut malam...
Agar terang menyapu kelam
Agar tenang membelai sukma
Agar tercapai segala impian.

* MMU Melaka - dalam kegelisahan mencari dan meneroka, berlari dikejar oleh masa tamat yang semakin mendekat.

Friday, August 01, 2008

Happy Holiday!!!

The last class for the 1st half of the semester ends this morning. Everyone is happy bcoz next week is the mid-semester break. Something that never happened in my life before. Take one week break in the middle of the semester!.
But the funny policy here is you have to find substitute (someone to replace you) before you submit your leave form online even though the leave days fall during the semester break. Logically, who want to replace you during semester break? since everyone is going to take leave. So, last week was the week where everybody looking for the substitute. Unlucky me because I do not know a lot of people in my faculty.. thats the price of being so quiet. (I'm the kind of person who do not know how to approach people).. and my roommate kak ayu has to take leave as well since her maid has to go back to Kalimantan.
However... lucky me bcoz I know this person since I was debating with IIU. He is my associate dean right now. He agreed to be my substitute and i'm going to leave Malacca for a week!!! Yahoo!!! TQ Mr. Abdullah.. I keep thinking about the policy.. there will be no students looking for you in the office but your substitute has to be around to represent you. What for? In the flexible hours working environment like this.. I believe that the substitute name named in the form is only a formality.. what to do... like what malays always say - Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.. Happy holiday...

Tuesday, July 29, 2008

Melaka Botanical Garden


Rasa nak berkongsi cerita... one day Kak Ayu ajak jalan-jalan dengan anak-anaknya sebab dah sangat bosan di office. Habis kerja, kami decide ke Taman Botani Ayer Keroh. Lebih kurang 15 minit dari rumah. Kononnya nak jogging. Sampai sana... rasa impressed, dari luar tak nampak best sangat tempat ni.. rupa-rupanya, macam-macam ada.... Ada trek jogging, ada fountain besar yang cantik dengan ikan-ikan yang cantik di dalamnya.. Ada Taman cerita, ada kampung buku, muzium perhutanan, taman permainan, taman herba, taman dinasour dan banyak lagi. So, disebabkan tak puas pergi kali pertama, kali kedua aku pergi jogging sabtu pagi dengan housemateku Nadia. Bagus budak Nadia ni, rajin dia teman aku gi jogging walaupun yang lain-lain memilih untuk tido di pagi hari. Yang best.. sampai-sampai di taman, orang mula beraerobik.. so, tak jadi jogging kami join aerobik dan kemudian sambung pula dengan pocho-pocho. Lepas tu kami explore taman tu, ikut kata Nadia tempat tu baru saja diubahsuai dan itupun kali pertama dia datang selepas taman tu berwajah baru. Lepas penat berpeluh-peluh.. perut pun lapar... dan dengan bangganya kami menikmati Big Breakfast yang banyak kalori di McD yang terletak bersebelahan taman. Apa pasal la diaorang ni letak McD kat sini. Defeat purpose betull... So, nak share dengan kawan-kawan gambar-gambar yang aku sempat tangkap...



Kak Ayu dan anak-anak... cute dan nakal. Takyah jogging, diaorang pun dah buat kami berpeluh mencurah-curah.

Taman Cerita. Ada cerita arnab dan kura-kura, kancil dengan buaya, arnab dengan pipit... Ada replika watak-watak cerita, ada cerita atas batu... Aku ngan Nadia siap pilih watak lagi dan berlakon bercerita. Lepas tu kami gelak.. sungguh kanak-kanak... So, cikgu-cikgu tadika, ibu-ibu, ayah-ayah mithali bolehla bawa anak-anak ke sini...




Taman Herba ni yang bestnya ada laluan refleksiology (macamana nak eja ni?) di tengah-tengah. So, kita jalan atas batu-batu kecil tu, sambil mengenali herba. Ada macam-macam... tongkat ali, misai kucing, lempuyang dsbg. Siap tulis khasiat. Memang sihat melaat taman herba ni. Dalam map kat gambar tu macam besar kan? kecik je taman herba tu... tapi berpeluh juga menahan sakit kaki pijak batu kerikil yang tajam tu.

Erm.. jalan punya jalan merentasi hutan yang sejuk mata memandang.. tiba-tiba nampak satu bangunan baru dan cantik, berdinding kaca, bumbung ala-ala minangkabau. Kampung buku. Taklah besar sangat tapi sangat tenang untuk yang nak study atau buat tesis (Refer pada diri sendiri). Tapi sangat tenang juga untuk yang rasa-rasa nak tidur sebaik sahaja membaca ayat pertama. Tapi yang tak bestnya, tak ada internet. Tengokla nanti, kalau nak cari ketenangan ke.. nak marking paper ke.. bolehla aku melepak kat sini. Tengok macam tak ada orang datang je, kesian kat Pak Guard yang baik tu duduk sorang-sorang jer. Yang bagusnya, Pak Guard tu pun sedang baca buku masa kami approach dia. Memang sesuai jaga library.



Yang ni pulak, muzium perhutanan. Kami tak masuk sebab dah lapar. Sempat tangkap gambar je. Tapi nak expect apa pun kan.. mesti sejarah tumbuh-tumbuhan.. nama-nama pokok.. dsbg. Kena masuk juga one day sebab bila datang ke Taman ni barula aku kenal mana satu pokok angsana, mana satu tenggek burung.. rupa-rupanya tenggek burung ada dok depan rumah kat Koperasi dulu. Tak pernah ambil kisah pun.


Yang lain-lain tak sempat lagi nak explore. Seberang jalan Taman Mini Malaysia, Zoo Melaka, Taman buaya pun dekat-dekat sini juga. Taman Rama-rama entah taman apa lagi tapi banyakla juga tamannya.. cuma malas je nak melawat. Yang aku buat tiap-tiap minggu ialah ke Taman Jusco.. habiskan duit je. Takpun memerap kat Taman Bunga Raya Seksyen 3...

So, jemputla datang ke Melaka...... (ayat-ayat orang yang tengah bosan)

* Blog ni dah jadi blog dwibahasa... last-last dua-dua bahasa aku hancuss... banyak sangat 'campurization'.

Wednesday, July 23, 2008

After a month...

I left IIC last month and last 16th July was my first month celebration with MMU. Nothing much to be shared. But I feel like I already here for years!. The environment is definitely different with IIC environment. I spend my time mostly in my office, surfing and reading. My roommate, Kak Ayu motivates me to start my research and PHD ASAP. She is very hardworking woman. She brings all her three sons with her while her husband still managing his business in JB. Forgot to tell you guys, she is also reported for duty on the same day with me. She was the one who asked so many questions to me before the interview in Cyberjaya. Never thought that we will be closed like sisters as today.


My three housemates - Zakiah (Zack) from Terengganu, Nadia from Shah Alam (Nadia is doing her masters in MMU) and Yuzi from JB (Yuzi was my classmate during my master in UTM). Zack and Yuzi are also lecturers here. I don't feel weird having another Zakiah in the house bcoz I used to have roommate named Kak Zakiah when I was in SMAKJ and Maahad Johor.


One of the big changes in my life here is I walk from my house to the office everyday. It takes only five minutes to reach my office from my house. I even can see the building from my room. I tried to drive once but feel very stupid bcoz I hardly searched for parking space. I end up walked to the office which took longer time than walking from my house. The lesson learnt is just park your car at home and let the petrol dehydrated. At the same time, I can appreciate the little bit 'Kampung' environment around my house with Pokok Durians, Rambutans, Mangga and Angsana along the walkway.

Nightime and weekends are the most boring. Malacca is very quiet. It was seldom to me to stay at home at night when I was in KL. I normally busy with debate training or my social activities with friends and students. Or at least I left office after maghrib. Here.. just accept the fact that I will not be outside of my house except accompanied by my housemates. I still have no confidence driving alone in Malacca which for some of my friends who knew me - zkea is being unusual.

I got a few calls this week from a few IIC friends who still working there. There are a lot of hot stories including the decision to delay the 4th convocation to November. That's not important for me anymore even though I still feel the sense of belonging to IIC convocation. But the point is, the same stories were told. People were scolded by the boss almost everyday for the problems that they have to face to run the ceremony. Tell me people.. or tell me boss.. in which part of this earth that we won't face any problem? So that nobody else will be scolded or called as 'stupid', 'bodoh' etc. anymore.

At the end of the day, even though I miss the cheerful offices that I previously belong to with all the kakak, adik and friends, I should be very happy today that I already leave the place that had made my life miserable. I should be more focus on what I should achieve here. I just started to crawl the ladder of success as an academician – the career that I chose full heartedly after my first tried being a tutor in OUM. Thanks for everyone’s support and of course, the miserable life that I went through when I was with IIC. It taught me a lot to be thankful with whatever I have now, to be strong to face all the challenges in my life now and in the future.

Be strong all my friends… the day will come for everybody who never gives up.

Monday, July 14, 2008

Nelson Mandela - Long walk to freedom (Part 1)

Finally, i managed to read the first part of the book. Very interesting book. You just feel like you are reading a novel when reading it. The first part of the book focused on where and how Nelson Mandela started his life. From living in a hut to be an adopted son to one of the chiefs that offer him proper education. He walked from one place to another to survive, get proper education and searching for freedom.


A few stories in the book are quiet funny especially the part that he ran away from his family with his brother Justice, because they were forced to get married by their father. I really salute him when he decided to leave his study just because he doesn't want to be one of the SRC members. There are a lot more interesting events written in the book that I can't summarized here.

The conclusion is very simple. Nelson Mandela was born where he saw how his people suffered because they were denied their rights in their own country. There were a lot of laws and acts that banned them to have a freedom in their lives. For example, they are not allowed to possess land under their own name. They pay rent to the government which most of them were whites people. They were only allowed to sit at specific seats for blacks only in the train, restaurant etc. And it happened in their own country. What I admire about him is his concern on the need of education for himself and his people and how he strived for it.


I feel very lucky to be in my own country and get the freedom to do what I want to do. I'm just started reading the second part yerterday. I don't want to stop reading but a lot of books need to be read this week for my proposal. To be continued next weekend.



Friday, July 11, 2008

INBOX

The FBL members received this short message in our faculty webmail's at 8.10am this morning:
Dear WRL 8067, Your car's lights are switched on. -z-
Hehe... that's to show how the MULTIMEDIA university community utilize the information technology to communicate. Hmm.. and that's why I feel so lonely here with my roomate. We speak only to our roommate (If you are in a shared lecturer room).
Today, the debating club here is organizing 2nd International Mandarin Debate Tournament. I felt like to attend one of the matches. Just to see how they are debating. But considering the language barrier.. I think I shouldn't go. But it is quiet impressive bcoz the participants are from various countries including EU countries. I'm sure that most of them are chinese. As far as i'm concern, Chinese are everywhere in the world and they are dominating economics in some of the countries including our country. I have to accept the fact that i'm now working in the middle of chinese community. I don't want to condemn but to learn the good things about them. I plan to ask one of my students to teach me mandarin. So, next year I can watch the debate.

Thursday, July 10, 2008

360 degrees

My life has changed 360 degrees. With my new working environment and nature of work right now ... I think i will be different person one day. I'm not sure yet whether I like my new life or not. Sometimes, I feel i'm happy coz finally i reach this stage where I can do whatever I want and nobody supervises me. But sometimes I feel like i'm losing the true me.

I'm not happy bcoz:
I wake up late in the morning bcoz I continue my sleep after Subuh.
I hate going to work very late coz i'm going to be inefficient in performing my work.
I hate delaying my work.
I hate going to office with no objective.
I hate being so complacent..

However.... there are a lot of things that I like here:
I have time for reading
I have time to listen to the news
I have time to surf for information
I have time to take nap after lunch
I have time to go shopping
I have time to exercise
I have time to think about myself
I read newspaper cover to cover.

But I'm worry...
I started losing a lot of my skills.
- Management skills
- Problem solving skills
- Time management skill
- Communication skill
- Negotiation skill

Monday, June 23, 2008

My first class

Hehe.. after a nice weekend in KL last saturday and sunday, back to Malacca to start the class. Tutorial class jer. Monday morning, raining and 8am class. Didn't know what to expect. 8am not a big deal for me.. rasanya memang juara morning class masa kat IIC. Cuma not sure whether the students will be around or not. Alhamdulillah.. out of 30 adala lebih kurang 20 students turned up. Hujan-hujan pun datang juga. So, good start.
Tapi rasa nak marah juga coz they came unprepared. This is tutorial class... they supposed to download the questions from the online system earlier so that we can start the discussion asap. Tapi takpela..coz most of them are 1st semester students.. dimaafkan. As usual, being myself, my class jadi sangat bising. Unluckily the location of the class is the 1st room of the floor. Tak taula sampai ke luar ataupun tidak. nasibla. managed to discuss 3 questions only, skipped the first question coz closed-ended question. Ada jawapan dalam buku. Tapi bcoz they did not ready for the class, diaorang kena denda jawab lagi 3 soalan and submit next week. Hahaha..padan muka. Dia ingat lecturer kecik ni senang kena buli ke apa?
Out of 30 students ada 2 atau 3 orang je melayu, a few foreigners, 1 or 2 indians and the rest are chinese. Some of them are participative, some of them ignorance and some of them very playful at the back. Students are always students.. unprepared and blur... until you force them to speak. Not all but majority. Dressing? hmm.. buat2 tak nampak je la. Takkan nak tutup mata pulak kan? Tak kira lelaki ke pompuan.. semua dedah2. Tak sejuk ke? What to do? secular nyer university... But at the end of the class... I felt satisfy.
Ops..lupa. End of class... one of the malay guys in the class approached me. "Miss dulu lecturer UIA ke? erm.. I mean IIC". "Alamak.. ni mesti kaum kerabat IIC ni" Kat tangan dia adalah syllabus2 IIC yang aku selalu print untuk yang further studies. Sah-sah la student IIC. Bahaya ni... terkantoi la nanti segala rahsia2 rasmi kat kolej dulu. Tapi the best remark.. "tak best la kat sini miss... kat KL best, macam-macam ada". Hehe..at least ada juga yang rasa apa yang aku rasa. Rasa macam ada sense of belonging plak dengan budak Najib ni. Bolehla..ajak teman breakfast.. lepas kelas pagi yang hening ini... huhuhu....
(Teringin sangat nak upload gambar.. tapi sbb PC kat lab kan.. tkder bluetooth, nanti-nantilah yer...)

Wednesday, June 18, 2008

The new life begins...

I was walking alone from my house to my office
Looking at unfamiliar faces around me
People thought that I'm a new student
when I approaching them for direction
Its ok, i already expect that.

I was standing at the door of my so called temporary room.
It is a dark, quiet, empty and dusty room.
My heart said.. "oh my god, this is not a good beginning".

It was my first day in my new office
People said that you will be given classes later
I was just standing there.. lonely
Looking at the empty dusty room with no feelings.
"How could i start my new life here?"

I went back at 1.30pm
The thing that almost impossible for me to do all this while
What I can see was only my nice but hot bedroom
tried to take nap
But I couldn't
and I felt the emptiness of my life has begins.

On the second day of the new office
I received the teaching assignments
6 hours tutorial a week for MIS with O'Briens textbook
which made me smiled a little bit.
one, because I got my favorite subject
two, because O'Briens book is already familiar with me
three, only tutorials.. I don't have to prepare anything, the CC will prepare the materials
four, at least I already have something to do rather than doing nothing inside my empty dusty room with the emptiness feeling comes around.

This is the third day
and i would say that i still miss my old life very very much.
The people around
The environment
The students
and those who are already considered as my family.

This is the price
of leaving a rush, busy and heavy workloads life.
This is price of climbing a ladder to get my PHD.
And this is the price to start a healthy and wealthy life maybe.

Wednesday, June 04, 2008

Alkisah Aiman...

Ini adalah kisah Aiman bukan Aiman tak kisah. Kisah Aiman yang sangat kisah sehingga terbitnya sebuah kisah.
Siapa Aiman? Aiman adalah seorang student kolej yang aku tak berapa kenal sebenarnya. Yang aku tau, Aiman agak unik samada secara fizikal ataupun pemikiran. Aiman sering muncul di pejabat student Affairs dengan pelbagai isu dan pertanyaan. Aiman akan mengajukan apa sahaja yang difikirkan betul kepada orang-orang yang dirasakan boleh menjawab persoalan yang ingin dilontarkan.
Kisah ini terjadi minggu lepas, aku baru turun dari latihan debat di tingkat dua. Masuk saja di acad, aku nampak Aiman dan beberapa officer kolej sedang berbual-bual. Aku sangka mereka bersembang rupanya mereka sedang bertekak tentang satu isu. Aku malas nak masuk campur. Aku duduk kat partition aku dan on komputer untuk sambung kerja yang tertangguh seketika. Tapi aku ni 'auditory'. Semua butir-butir kata-kata Aiman dan officer-officer kolej masuk ke telingaku.
Aiman: "Saya nak tau secara detail kenapa saya perlu membayar RM100 setiap semester untuk yuran library?"
Acad Officer: "Itu bayaran perkhidmatan yang kamu gunakan di library"
Aiman: "Tapi bayaran tu membebankan pelajar, tak berpatutan dengan perkhidmatan yang ada di library. Saya bercakap bagi pihak semua rakan-rakan saya yang tak berpuas hati dengan kadar bayaran library"
Pertengkaran berlarutan, berbagai isu ditimbulkan sampailah ke isu yuran kolej, yuran pendaftaran sampai nama aku pun terbabit sama.
"Tanya dengan Miss Zakiah, berapa banyak buku dia gunakan untuk master dia dipinjam dari library kolej?" Aik? aku pulak kena menjawab. Aku kata " sepanjang saya study for my masters saya tak pernah pinjam buku dari library UTM, tapi saya pinjam buku library IIC. Saya dapat A lagi tesis saya. Jangan nak kata library ni tak ada buku pula".
Semakin lama semakin ramai pula yang involve dalam pertengkaran tersebut dan Aiman semakin tidak mahu mengalah. Aku jeling mereka yang berada di sekeliling Aiman, muka dan telinga masing-masing dah mula memerah menahan marah, urat leher pun dah semakin tegang. Jam dah hampir 7 malam, Aiman tak mahu berganjak. Aku pun dah mula pening dengan keriuhan. Kerja yang aku plan nak siapkan tak berjaya dihabiskan gara-gara Aiman yang sangat kisah. Beberapa staff yang dah angkat beg nak balik dari jam 5.30ptg pun masih terpacak.
Aku dah panas hati... tapi aku tau, dalam keadaan semua orang marah aku tak patut menambah minyak. Aku nak kena halau budak Aiman ni balik juga.. tapi isu ni mesti diselesaikan... bila pertengkaran berpanjangan, banyak perkara-perkara lain terheret sama, perkataan-perkataan yang tak sepatutnya keluar pun keluar...
Hati aku menjerit "sudahla woii... aku dah penat ni...." Akhirnya, aku seret kerusi aku keluar dari partition aku macam kura-kura baru nak keluarkan kepala. "Aiman..." Aiman menoleh ke arahku, semua orang pandang aku. "Berapa kali dalam seminggu Aiman masuk library?" Aiman Jawab... "hampir setiap hari" "Aiman buat apa dalam library?" Aku sambung soalan aku. Dengan jujur Aiman menjawab "Baca buku, buat assignment, kadang-kadang surfing internet". "Ok, bagus... " "Macam ni la Aiman, balik nanti Aiman kira, seminggu 7 hari, sebulan bersamaan 4 minggu/30 hari, satu semester bersamaan 4 bulan. Semuanya 120 hari. Kalau Aiman kira, sehari lebih kurang RM1 je Aiman bayar perkhidmatan library. Cuba Aiman bayangkan, Aiman tak bayar duit library, tapi beli buku sendiri untuk buat rujukan assignment, agak-agak dalam satu semester berapa Aiman perlu bayar. Ataupun Aiman ke Cyber cafe untuk cari maklumat, rasanyalah, berapa ringgit sehari?" Aiman senyap. Aku pun sambung lagi, "Aiman fikir, ini adalah bayaran untuk Aiman dapatkan diploma. Dengan diploma tu nanti Aiman akan dapat kerja dan dapat gaji. Seumur hidup Aiman akan dapat bayaran balik atas apa yang Aiman dah bayar." Muka Aiman sedikit berubah. Aku berdebar-debar juga tunggu jawapan Aiman.
"Hmm... jawapan Miss Zakiah saya boleh terima. Tapi tolak sabtu dan ahad?". "Aiyyaa.. ini budak Aiman memang banyak degil la. Tapi lepas tu Aiman diam sikit dan muka agak berpuas hati. Aku pun... "Aiman, balikla... dah nak masuk maghrib ni, kami pun nak balik..." Aiman angkat beg, salam officer-officer lelaki. Adala dia cakap sikit-skit pasal politik Malaysia. Lepas tu keluar dari acad. Semua orang melepaskan nafas lega.
Aiman..Aiman... sekarang tak ada lagi "Aiman tak kisah...." dan tukar jadi "Aiman kisah, Aiman akan tegakkan hak semua orang".
Hehehe...fikir dua kali, bagus budak Aiman ni, berani, jujur, kritikal. Aku percaya Aiman dengan bimbingan akan jadi seorang yang berjaya satu hari nanti. Aiman bukan macam budak-budak melayu lain yang malas berfikir, selfish dan mementingkan keseronokan semata-mata. Cuma kena ajar dia cara berkomunikasi dengan baik supaya tak disalaherti. Tapi memang penat nak layan seorang Aiman. Sebab aku pun suka layan budak-budak yang happening dan menyeronokkan jer. Teruknya aku......

Wednesday, May 14, 2008

Jalan yang bengkang-bengkok

Kadangkala ketika kita melalui jalan yang lurus
Kita memutuskan untuk melalui jalan yang bengkang-bengkok.
Yang lebih jauh...
Yang lebih berisiko...
Yang lebih menakutkan...
Lebih-lebih lagi kalau kita terpaksa melaluinya sendirian.





Tapi lebih baik kita memutuskan untuk melalui jalan yang bengkang-bengkok itu
daripada kita tidak tahu hendak kemana
ketika kita di persimpangan.
Sekurang-kurangnya
Kita bergerak juga kehadapan
walaupun kita tahu kita akan sampai lewat.

Wednesday, May 07, 2008

Its seriously tiring...

34 days before my last day in this college or in KL..
There are so many things in mind
So many things to be done
So many people to be met
So many people to be informed
So many questions
So many speculations
Because for them its surprising zakea is leaving.

34 days before my last day in college or in KL..
Want to satisfy everybody
fulfill all invitations for dinner and farewells
attending all programs and activities
for the last time maybe.

The last debate tournament coaching for IIUM
The last debate club program that I can attend
The last public speaking competition that I coach for IIC
The last counseling program that I can contribute
The first and last meeting with CONVO committee
and it must be done in 34 days before I leave...
minus 7 days that I will spend for debate tournament in UUM
minus 8 days saturday and sunday
and I have only 19 days left
to spend my time with my friends, my family, my students, my loved one
and the rest that I know here.

(I'm just going to Malacca rite? why feel like leaving the country? huhu...)

Saturday, May 03, 2008

Menghadapi hari-hari terakhir...

Terlalu banyak yang berselirat di kotak fikiran bila telah termaktub keputusan meninggalkan IIC untuk berkhidmat di MMU Melaka. Aku sememangnya tidak bersedia untuk melakukan ini memandangkan prestasi semasa temuduga yang tidak memuaskan hati. Bagiku, keputusan temuduga ini memang memeranjatkan namun rezeki tuhan yang maha esa tak seharusnya aku tolak. Ada banyak sebab kenapa aku perlu memilih jalan ini:
  1. Aku telah jatuh cinta dengan kerjaya ini semenjak aku memulakannya.
  2. Aku harus meneruskan langkah mendaki tangga demi tangga untuk menjadi ahli akademik di kedudukan tertinggi dunia akademik sebelum tiba masanya aku terikat dengan lebih banyak komitmen.
  3. Tawaran gaji lumayan berbanding dengan beban kerja. (walaupun dengan syarat-syarat yang ketat).
  4. MMU terletak lebih dekat dengan tanah kelahiranku berbanding Kuala Lumpur. dan..
  5. Sebab-sebab peribadi yang tidak boleh lagi aku kongsi di sini.

Sepuluh tahun lamanya aku merantau menimba ilmu dan mencari rezeki di Kuala Lumpur, nadi pembangunan negara. Berbagai ranjau dan duri, susah dan senang, suka dan duka telah aku lalui. 1998-2002 (UIAM Gombak) - institusi di mana aku diasuh mengenal diri dan mencari hala-tuju masa depan demi merubah nasib keluarga.

2002-2003 (Infomaya) - sepahit manapun yang terjadi di Infomaya, aku tetap perlu mengakui di sini aku belajar banyak perkara. Mematangkan diri, mengurus, mentadbir dan menimba ilmu di awal kerjaya. Bagaimana di syarikat ini aku diasuh berdikari menguruskan hampir kesemua urusan syarikat. Satu latihan peningkatan diri yang tidak akan dapat ditimba di mana-mana institusi pun.

2003-2008 (IIC) - Ramai yang bertanggungjawab membawa aku ke IIC, En. Afif, En. Mohd. Khir, Cik Din, Mr. Shamsul Kahar dan juga En. Zul (GECD). Aku masuk dan terkenal kerana aku 'wahyu'. Tanpa temuduga formal, aku dengan mudahnya diterima masuk serta-merta yang tentunya menimbulkan curiga dan ketidakpuasan hati sesetengah staf. Bila aku tahu aku digelar 'wahyu', aku berazam akan membuktikan bahawa diriku adalah yang terbaik dan sentiasa memberikan yang terbaik. Maka aku melakukan apa saja sebaiknya. Bukannya mudah untuk bekerja di sini. Terlalu banyak cabaran dan dugaan yang terpaksa aku lalui. Bukan sekali-dua hati terluka, bukan sekali dua semangat jadi pudar, bukan sekali dua motivasi diri berkecai. Namun apa yang paling aku hargai adalah teman-teman yang sentiasa menyuntik semangat dan kekuatan, kukuhnya semangat kebersamaan dan kekeluargaan. Dan kerana itu aku sanggup kekal bertahun lamanya. Secara jujurnya, bukan sedikit yang aku timba dan bukan sedikit yang aku lakukan di IIC. Kecuali kerja-kerja di Admin division, hampir semua kerja di ACAD dan STADD aku pernah buat. Dari kerja-kerja 'ground work' hinggalah kerja-kerja bos telah aku lakukan. Banyak juga yang aku mulakan antaranya Pesta CONVEST pertama, CONVO pertama di CAC (2nd CONVO IIC), Debate club IIC, RTS di kaunseling dengan kaunselor-kaunselor, Mc.Lead pertama IIC, Modul OpenOffice untuk CAL dan sebagainya. Ada satu lagi yang menjadi impianku - Malam Gemilang IIC untuk Alumni IIC (aku rasa tak mampu untuk melakukannya sebelum aku berhenti). Susah untuk aku nyatakan, bahawa aku sangat sayang akan semua yang aku sebutkan tadi. Aku tinggalkan dengan harapan, ia harus diteruskan oleh mereka yang diamanahkan untuk menggantikan tempatku nanti.

Perlu juga aku sebutkan, aku pernah menjadi tutor di OUM beberapa tahun - kenangan yang tak dapat aku lupakan mengajar kelas orang-orang yang jauh lebih berusia. Juga menjadi pensyarah sambilan di MMC - tak boleh aku lupa anak-anak murid yang nakal dan lucu.

Dan yang paling aku sayang untuk tinggalkan - Kelab Debat Bahasa Melayu IIUM. Kelab dan keluarga yang banyak mendidik aku menghargai ilmu dan menjadi pemikir yang rasional. Kelab dan keluarga yang penuh dengan kenangan suka-duka. Tempat banyak aku hamburkan tangisan juga gelak-ketawa. Tinggallah semua...aku tinggalkan demi peluang yang datang dan cita-cita yang ingin digapai.

Ya tuhan... semoga hari-hari terakhir aku bersama mereka yang aku sayangi ini akan menjadi saat-saat yang paling indah untuk aku kenang....

Tuesday, March 25, 2008

When it comes..its yours..

Adakalanya...
kita sangat berharap sesuatu muncul
bila ia di depan mata
kita tak tahu bagaimana untukberhadapan dengannya.


Adakalanya...
kita berdoa tanpa henti demi sesuatu
tapi bila ianya kita milikku
itu ujian buat kita.



Adakalanya...
pada tuhan kita sandarkan segala
entah nanti
bila yang dipinta didengari
kita lupa padanya.


Ya tuhanku...
syukur atas kurniamu
ampun atas alpaku
aku terima dugaanmu
aku pasrah takdirmu
padamu aku hamparkan harapan
padamu aku sandarkan impian
kerana bila kau katakan itu milikku...
ia akan jadi hakku.


When it comes..its yours..


Berikut adalah gambar-gambar convo master. Tak banyak pun yang sempat diambil, maybe sebab bosan, maybe sebab tak ada sesiapa pun yang hadir kecuali mak ayah aku, dan maybe sebab this is my third convo and it happened after a few months i attended my second convo:



Dengan mummy & daddy... thanks for being there




My classmates.. Nazman & Normas


My sweet Dr. Naomie..

Thanks a lot Dr...hope that one day i'll have the strength to do my PHD.

Congratulations!!!

Wednesday, February 20, 2008

Election oh election!!!

Election mode...
Nomination day...
Posters and banners war...
Rally and canvassing...
Voting day..
Counting...
Reports...
Post election issues...
Hahaha....
Thats what make me crazy for few weeks!!! and a day before the voting day Pak Lah announced the dissolution of Parliament. And we missed to watch that part on TV!!!
Don't have to mention on how crazy it was, but it seriously test me in terms of feelings, emotions, physical etc. I have experienced in handling bigger events than this but those events did not involve too much integrity, rules, regulations etc. Election is too technical for me, especially when i'm not interested in politics. Lucky me because i'm from political background family, so... it was not that difficult for me to cope with the difficult situations and answer the issues raised by the candidates..
The SRC general election ended and i feel left behind for Malaysia general election. New line up for IIC SRC had been decided today and new student leaders have been appointed. We will see what will happen next and next. Will the new SRC play their roles and keep their promises in their manifesto?
Same goes to those who will be elected on 8th March for Malaysia. Will them keep their promises? Or their promises will appear when the dissolution of next parliament announced by the next Prime Minister another five or four years.
Malaysians! Let's vote! Exercise your rights!!!

Saturday, January 12, 2008

New Year


Masih terkenang-kenang..



Satu Muharram detik permulaan,

Perkiraan tahun Islam hijrah,

Perpindahan Nabi dan umat Islam,

Dari kota Makkah ke kota Madinah....


Atas keyakinan dan iman yang teguh,

Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu,

Rela berkorban harta dan nyawa,

Demi menegakkan Islam tercinta...


Baju putih... kain songket.. selalunya songket merah macam wanita UMNO pakai masa perhimpunan.. tudung atau selendang lilit-lilit. Kalau nak kreatif lagi, siap pakai songkok lagi dalam tudung tu. Depan songkok ada kerongsang. hehehe... rasa-rasanya majoriti budak sekolah akan melalui saat-saat macam ni. Tangan pulak digenggam macam orang bersalaman dan posisinya mesti ke kiri sedikit daripada pusat. Siapa yang tak melalui zaman ni.. memang rugi. Sebabnya, setiap Ma'al Hijrah bila lagu ni berkumandang, anda semua tak rasa nak senyum terkenangkan saat-saat macam tu. Kiranya ramai wanita di negara ini berkongsi kenangan yang sama....


Mudah kan? sambutan Ma'al hijrah maknanya ada pertandingan nasyid. Semua berlumba-lumba menampilkan persembahan paling kreatif, suara paling lemak merdu. Pakaian... cikgu-cikgi semuanya sibuk selongkar almari pakaian carikan pakaian yang sesuai dengan kumpulan nasyid sekolah. Maklumlah..carikan songket dan pakaian untuk anak murid yang nak bertanding. Sekolah yang ada lebihan bajet... siap tempah baju, jahit labuci dan manik... lip-lap, lip-lap.


Tapi hijrah itu maknanya lebih dari itu.. bila Ma'al Hijrah tiba, ustaz-ustazah di televisyen akan mengupas semula persoalan hijrah, kembali kepada sirah, beri makna hijrah agar masyarakat berhijrah kepada yang lebih baik.


Hijrah itu pengorbanan...

Hijrah itu perjuangan...

Hijrah itu persaudaraan..

Hijrah membentuk perpaduan....


Dalam konteks Malaysia, isu-isu perkauman seringkali timbul akhir-akhir ini.. siapakah agaknya yang perlu berhijrah agar kerukunan negara berbilang bangsa ini akan terus bertahan selamanya... Uish.. tiba-tiba rasa patriotik.


Untukku.. I Muharram 1429H juga memberi makna besar dalam hidupku. Kerana dengan izin, ilham dan petunjuk dari Allah s.w.t aku telah membuat satu keputusan penting dan berisiko dalam hidupku. Ya Allah... semoga keputusan ini adalah yang terbaik buatku....